Magi i Tel Aviv

Här kommer en text jag skrev under förra torsdagens Euroleague kvartsfinal mellan Maccabi Tel Aviv och Caja Laboral. Det var match 4 i matchserien. Här nedan följer de två artiklarna jag publicerade på Svenskbaskettelevision.se

Euroleague kvartsfinal: Maccabi Electra Tel Aviv vs Caja Laboral
Live från Tel Aviv och Nokia Arena kommer här en halvtidsrapport från den fjärde kvartsfinalen mellan Maccabi Electra Tel Aviv och Caja Laboral. Maccabi hade med sig 2-1 i matcher i kvartsfinalsserien som avgörs i bäst av fem matcher.

TEL AVIV, ISRAEL. I tisdagens match, kvartsfinal nr 3, var det fullsatt i Nokia Arena, 11000 personer som fick se sitt Maccabi köra över Caja Laboral efter en magisk andra halvlek. Publiken strömmar in i Nokia Arena och det hettar till. När Caja Laboral presenteras sätter buropen igång. Dags för Maccabi och det hettar till nu. På skärmen syns bilder på nedräkningen till final4 och godbitar från de tidigare matcherna, exempelvis Pargos matchvinnande skott i match 2 i Vittoria i förra veckan.

Perkins som skadade knäet rejält i förra matchen (korsband & menisk) hälsade från sjukhusbädden på jumobtronen och säger “take care of it now” och det kokar härinne. Nationalsången ‘Hatikva’ spelas och det är dags för uppkast.

Matchen börjar intensivt och Lior Eliyahur drar i några patenterade inside-avslut. Maccabi börjar piggast. Monsterblock av store Sofo, domaren ger foul, kanske rätt, kanske inte, oavsett vilket det är hans andra foul och Oleson drar i två straffkast. 10-8 till Maccabi. Teletovic drar i en lång och hög 3p och Pargo svarar med en 3p. 14-13. Tv-time-out.

Perioden fortsätter vara jämn, Barac missar några straffkast. Teletovic ytterligare en 3p. I Maccabi är Pargo uppe i 10 p. 25-23 efter första perioden. Det är jämnt och intensivt och hela Nokia Arena kokar.

Andra perioden börjar jämn men vid ställningen 31-36 efter att Caja gjort en liten mini-run, 5-0, tar coach Blatt i Maccabi. David Blu kommer ut och drar i en 3p och Maccabi tar en charge därefter, det som krävdes nu kokar det igen. Maccabi som byter mycket på screens även när store Sofokles spelar försvar på screen-sättaren hamnar ofta på guardsen och det är häftigt att se “Sofo” spela defense på Logan och Logan tar sig inte förbi. Blu drar i ytterligare en trea och det kokar, men Oleson svarar med en 3p – 37-43 och Caja har ett litet grepp.

Båda lagen plockar upp i banan och Maccabi mixar man-man med 2-2-1 press medan Caja plockar upp man-man. Guy Pnini, som får spela mycket mer nu när Perkins är skadad, drar i två raka 3p. Hela publiken har nu rest på sig. Caja attackerar, men missar, loss ball… den rullar ut och hamnar i Cajas händer – ytterligare en 3p – 49-49. TIme-out för Maccabi och 32.4 sekunder kvar, Pnini attackerar och dishar av till Macvan som lägger i 2p, nu är det 17 sekunder kvar och time-out Caja. Maccabi har 2 fouls att ge och väntar länge med första och foular. Använder sista foulen med 3.5 sekunder kvar och det är legenden Sharp som drar en foul för att hindra ett sista skott. Caja har bollen vid sidan och får in den till Teletovic som undviker att bli blockad genom att skjuta högt högt högt… och 3p går såklart i – 51-52 och halvtid.

Ny blow-out i tredje perioden – Maccabi till Final 4
Jag börjar där jag slutade mitt förra inlägg. Halvtidsvilan gick åt att skriva ihop vad som hänt i första halvlek i en mycket händelserik match där båda lagen scorade mycket. Andra halvlek blev dock en one-team show när Maccabi drog ifrån i tredje perioden och bokade en biljett till Barcelona!

TEL AVIV, ISRAEL. Andra halvlek började jämnt och lagen följdes åt, men efter att Eliyahur lagt i en läcker reverese-layup tog Caja Laboral time-out, ställning 62-56 med 5.36 kvar av tredje perioden. Frågan jag ställde mig var – kommer det ett nytt tredje-perioden-ryck precis som i match 3? Vad ska Caja hitta på?

Men, det är magiskt, Arenan kokar… Pargo sätter 2 poäng, Maccabi stoppar och bollen är på väg utanför planen, Eliyahur räddar den och kastar sig ut över linjen, bollen studsar dock i Batistas händer som passar ut den till Teletovic som är öppen för 3… men missar. Maccabi vänder snabbt till anfall och attackerar, dishar, extra pass… till en öppen Pnini, 67-56 till Maccabi. Ny time-out.

Men Maccabi trummar på och stoppar, stoppar och stoppar. 72-56 och Ivanovic vill inte ta en tredje time-out. Maccabi fortsätter att ånga på. 77-60, 1.34 kvar. Blu har dragit i 3p, Pargo attackerat, och Hendrix avslutade med att dunka i 2p. Burstein byter ut Pargo som är uppe i 21 poäng nu. Hendrix avslutar med att blocka Cajas sista skott och Maccabi hinner inte få iväg ett sista skott. Maccabi leder med 79-62 efter en magnifik tredje period…. igen!!!!

Fjärde perioden börjar med att Hendrix blockar Batista tungt. Caja fortsätter att missa 3poängare, men Maccabi är där nu med en hand på varje skott, mycket bättre än i första halvlek. Pargo drar i en 2p reverse layup, och sätter därefter en 3p i långt ut med Teletovic hårt markerat, 84-62. Caja går in med bollen till Barac (220 cm), som ofta hamnar med en mindre kille på sig genom byten på screens som Maccabi gör. Maccabi foular och ger inget gratis.

Pnini drar i ytterligare en 3p, han blir även matchens lirare och frågan är om det inte är hans bästa euroleague match nånsin? Direkt eftersåt stoppar Pnini Barac i 3-sek och stealar bollen – Pnini byts ut till stående ovationer. Barac dunkar i två poäng, men i nästa anfall sätter David Blu en till 3p. Kan maccabi missa?

Nu har man Final-4 känsla i hela Nokia Arena – publiken dansar, 95-70, vågen går runt i Nokia Arena. Hela publiken står upp! 2 minuter kvar och Derrick Sharp byter in, publiken jublar över sin hjälte. Slutresultatet skrivs till 99-77 och hela arenan bryter ut till fest efter slutsignalen. (Bilder och Video kommer upp senare)

Nu tackar jag för mig och för Tel Aviv för den här gången. Dags att åka till flygplatsen och hoppa på planet hem till Sverige.

// David

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s