HU18: EM i Vilnius, Litauen

Efter en lång förberedelseperiod med turneringar och matcher i Tyskland, Holland, England och Polen under juni och juli månad är det nu dags att inta Litauen för vårt HU18-landslag. EM division A spelas i basketlandet Lituaen i basketstaden Vilnius. Redan imorgon sätter gruppspelet igång och i vår grupp spelar Lettland, Spanien och Frankrike. Första matchen är mot Lettland och spelas kl 14.00 litauisk tid (dvs 13.00 svensk tid).

Matcherna kan följas LIVE via FIBA Europe’s hemsida

För vår del känns det mycket inspirerande och härligt att ställas inför utmaningen som ett EM innebär. Det var länge sedan (över 20 år) som ett svenskt ungdomslandslag på herrsidan spelade i högsta divisionen i EM. Det må vara stora ord, men det är något vi har levt med sedan avancemanget i fjol i Sarajevo och nu handlar det, precis som alltid, att förbereda sig för en match i taget.

I våra förberedelser har vi spelat mot basketnationer som exempelvis Serbien, Tyskland, Spanien, Frankrike och Kroatien. Vi har lärt oss en massa, vi har tagit med oss intensitet och tuffhet från matcherna för att själva bli tufffare, spela mer intensivt och på den nivå som krävs för att spela mot de stora basketnationerna. Vi har tagit många steg under året och det är med ödmjukhet inför uppgiften men samtidigt med mod och hunger som vi kastar oss in i mästerskapet.

Själv kom jag till Vilnius igår och har haft möjlighet att kolla upp staden, arenorna och allt runt omkring. Matcherna kommer spelas i Lietuvas Rytas Arena och Siemens Arena som ligger vägg i vägg med varandra. Två arenor där man vanligtvis spelar toppeuropeisk basket. Nu inom den närmaste timmen landar vår trupp i Vilnius och det ska bli kul att möta upp dem igen. På schemat är det träning senare ikväll samt givetvis teori/video på morgondagens motståndare – Lettland.

Jag vet att det är många svenskar som planerar att komma hit och kolla och det är givetvis jätteroligt och jag och vi alla hoppas på ett härligt stöd från läktarplats, det ger oss alla extra energi.

Jag vet inte hur mycket jag kommer hinna skriva på denna sida (det har ju inte blivit så mycket nu i sommar), då den mesta tiden mellan matcherna går åt att kolla på videos och förbereda inför nästa och näst-nästa motståndare. Men förhoppningsvis dyker det upp lite mer text här snart igen.

Jonathan Haile, vår andra assisterande coach för HU18 skriver efter varje match på “Landslagsbloggen” på www.basket.se. Man kan även följa HU18 på Basketettans hemsida (BEST) där Goran Popov och Ronnie Christensen lagt ner mycket jobb på att skriva och följa våra förberedelser och de kommer givetvis även att följa oss under mästerskapet.

Låt EM börja! Heja Sverige!

/ David Leman, Assisterande Coach Sverige HU18

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s