Gästtyckare på mybasket.se

Jag har den senaste tiden skrivit på en artikel till mybasket.se som drivs av basketjournalisten Tapio Joulamo. Igår släpptes den och rubriken är “Lättare sagt än gjort att utveckla för framtiden”.

Vad menas med rubriken? Är det inte självklart att utveckling och framtiden hänger ihop? Jo, det skulle jag säga att det gör, men hänger utveckling och långsiktigt tänkande ihop med att träna ett ungdomslag? Jag önskar det vore så, men så är tyvärr inte alltid fallet när man ser sig runt omkring på olika ungdomslag.  När man pratar om en miljö där man vill utveckla spelare så måste spelaren vara i centrum. Allt man gör ska vara för att spelaren ska utvecklas så mycket som möjligt. Glömmer man det eller t ex tillåter andra intressenter att lägger sig i på ett sätt som inte gynnar spelaren och spelarens utveckling, är man ute på tunn is.  Hur ser man då till att skapa en miljö som är utvecklande? Först och främst får det inte vara coacher som är där för att vinna till vilket pris som helst, för att kunna slå sig själva på bröstet och säga hur bra de är. Det får inte heller vara så att föräldrar är där för att de ska kunna förverkliga sig själva genom sina barn.

UTVECKLINGSMILJÖN behöver präglas av kunskap och kvalitet, och vara en miljö där man utvecklar, där man tävlar och där man inspirerar till lärande och skapar glädje. Tränare och föreningsledare behöver ha utbildning och erfarenhet.  Spelarna  behöver känna att tränare och föreningsledare är där för deras skull och att de engagerar sig i dem, ger energi och stöttar dem samtidigt som de ställer krav på dem. Spelarutvecklingen behöver präglas av att man jobbar mycket med basketfundamenten, men man får inte glömma att man samtidigt behöver utveckla spelarnas fysik, spelförståelse samt lära spelarna hur man tar hand om sin kropp, hur man tränar på egen hand och hur man blir en vinnare. Jag tror att man motiveras bäst när man ser att man lyckas, när man märker att man lär sig och utvecklas. Miljön behöver präglas av att spelarna vågar lyckas samtidigt som de inte är rädda för att misslyckas. Man behöver även tävla i såväl träning som match så att spelarna lär sig tävla, lär sig tro på sig själva och på så sätt skapar man vinnare. Men det är viktigare att tävla för att vinna än att vinna i sig…

Den här artikeln kommer rikta in sig på vad man som förening eller som tränare bör tänka på om man verkligen vill utveckla spelare. Gå in på mybasket.se och läs hela artikeln!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s