Dagens basket

Den här artikeln är en översättning till svenska från den engelska artikeln ‘Modern Day Basketball‘ jag skrev och publicerade tidigare i höstas här på lemancoaching.se

Tidigare i höstas spelades Eurobasket ’09 för herrar i Polen där Spanien tillslut stod som segrare. Basket är en sport som ständigt utvecklas och under EM-mästerskapet kunde man se ett spel som var mycket snabbare, utan stopp och istället ett spel i ett ständigt flöde och med mer rörliga och smidiga spelare.

Med dessa inledande ord i åtanke är det nu dags att dyka ner i ‘dagens basket’ och vad det innebär. Spelet är mycket snabbare och alla i ett lag måste kunna springa och röra sig bra på planen. Det finns inget utrymme för stora spelare om de inte kan springa och röra sig, eftersom då utnyttjar motståndarna exempelvis screens på bollen där spelaren inte kommer hänga med utan tappa position och vara för långsam. En spelare måste kunna röra sig enligt själva spelet på basketplanen. Även en lång spelare har krav på sig att kunna springa, sätta screens, dyka och cutta samt i försvar klara av screens på bollen såväl som både försvar inside som ute i perimetern. Exempelvis måste en lång spelare kunna spela försvar på en av motståndares guards under några sekunder.

Vad händer med korta spelare? Finns det inte plats för dem längre? Jo, svaret är att självklart finns det plats för dem, men kraven på dem ökar och är mycket tuffare numera. En kortare spelare måste vara väldigt kvick för att kunna spela på en hög nivå. Om man jämför två spelare som har samma basketegenskaper, spelförståelse, kvickhet, atletism osv. lovar jag att de flesta coacher skulle ta den längre spelaren för den som är längre når exempelvis högre på returer och det är svårare att skjuta över honom. Vissa kanske säger att det är orättvist att man tänker så här, men jag skulle vilja säga att det bara handlar om konkurrens.

Men det är inte bara de fysiska kraven på spelarna som är ett kännetecken av dagens basket. När spelet blir snabbare blir även tiden för att reagera eller ta beslut kortare. Det är  en stor anledning till att man i dagens basket väldigt sällan ser finter längre. Det finns helt enkelt ingen tid kvar för att finta. Antingen är man tillräckligt fri för att skjuta eller så måste man attackera mot korgen eller hitta en ny passning. Dagens spelare läser situationerna före de uppstår och reagerar utan att stanna upp och tveka.

Idag kan nästan alla spelare i ett lag sätta en öppen 3-poängare. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det krävs något väldigt unikt av en spelare om man inte har ett 3-poängs skott i sin repertoar. Till exempel kan en stor spelare som är ett hot närmare korgen och väldigt duktig på att sätta screens och posta upp inside använda hand-offs när han är ute i perimetern för att även vara ett hot ute på golvet. I och med att så gott som alla kan sätta en öppen 3-poängare sätter det väldigt stor press på försvaret. Alla måste gå ut och spela försvar på alla spelare, vilket samtliga spelare kan göra i dagens basket, oavsett om man är 180 cm eller 215 cm. Försvaret har utvecklats mycket och för att en spelare ska få ett öppet skott måste han vara tillräckligt öppen för att fånga bollen och skjuta direkt. Om han inte är fri kommer han inte bli mer öppen genom att finta. Då skulle han redan ha attackerat korgen eller passat bollen vidare.

Passningar är ett spännande område när det gäller finter eller som jag föredrar att kalla det ”inga finter”. I finalen i EM visade Spanien prov på ett fantastiskt passningsspel. De passade från studs, de slog extra passningar i luften, de svingade bollen snabbt och det fanns ingen tid alls över för att finta passningar. För att slå och sätta upp en bra passning i dagens basket så krävs det mer av spelaren med boll. Samtidigt som man fångar bollen eller attackerar med studs behöver man förbereda vinkeln för nästa passning. Man kan förbereda nästa passning på olika sätt, exempelvis genom hur man rör sig och flyttar tyngdpunkten i sin kropp samt var man fäster blicken. Ett bra tips är att sträcka på sig och titta upp när man vill slå en studspass samt vice versa, titta ner och luta sig neråt samtidigt som man slår en passning i luften.

Nu har jag nämnt mycket kring den individuella delen av spelet; hur spelarna ser ut, hur de rör sig, vilka egenskaper de har och dessa saker är givetvis viktiga när jag försöker skapa en bild av hur dagens basketspelare ser ut. Men det finns en annan aspekt jag även vill belysa och det är sättet och stilen i dagens basket som lag spelar, som är mycket mer krävande av spelarna i både anfall och försvar. Anfallsspelet har ändrats och det klassiska statiska post-up spelet är borta. Istället kan stora spelare hantera Hand-offs och Pick & Rolls och därefter ta en ny position inside. De sätter screens och är ständigt aktiva. Tittar man på en match på hög nivå kan man till exempel få se en och samma spelare sätta fem screens i samma anfall!

Men spelet har även förändrats för de mindre spelarna och kraven på guards och perimeterspelare när det gäller bollbehandling och passningsteknik har definitivt ökat. Den traditionella basketen och sättet att spela var uppbyggt kring en point-guard som tog upp bollen och satte upp anfallsspelet. Men med så många bra förvarsspelare i dagens basket som kan sätta press på guardsen är det nästan vansinnigt att förlita sig på att endast en och samma spelare ska sätta igång anfallsspelet. Istället kan spelare på position 2 och 3 och ofta även på position 4 ta upp bollen och agera som ‘playmakers’ i vissa delar av matchen.

Dagens spelare har blivit mycket bättre i försvar. De spelar med en mycket högre intensitet och sätter mer press på det andra laget. En del av spelet där man ofta hamnar i trubbel är om man låter bollen gå inside. Då låter man anfallet få öppna skott utifrån när man blir tvungen att hjälpa eller så släpper man in poäng inside eller foular och anfallet får straffkast. Många lag spelar över passningen inside, kanske inte hela matcherna även om vissa framgångsrika lag gör detta, men definitivt i slutet på matcherna när det står och väger är det väldigt ovanligt att man ser att något lag låter bollen passas inside.

Spelarna själva utvecklar sitt spel, både offensivt och defensivt. De tittar på matcher på video, både på sina egna prestationer men även på motståndarna. De tittar på spelare i olika ligor, såväl i Europa som i Amerika och de plockar upp olika saker i spelet som de kan ta med sig till sitt eget spel. På detta sätt utmanar och pushar spelarna varandra för att ständigt bli bättre. Lag utvecklas på samma sätt och olika lag ändrar på olika saker i anfall och i försvar för att passa sina spelare eller de spelare de möter. Nya sätt att spela och nya sätt att lösa olika situationer på tvingar även coacherna att hänga med i utvecklingen och anpassa lagens spelstilar till detta.

Denna konstanta utvecklingen av spelet är vad dagens basket egentligen handlar om: man behöver hålla sina ögon öppna, följa trenderna om hur spelet och basketen utvecklas och sedan ta med sig detta till sin klubb och sitt lag och där arbeta vidare med det, använda det och kanske hitta nya sätt att göra det på. På så sätt kan du vara med och utvecklar basketen och kanske en dag är du en av flera skapare av ‘dagens basket i framtiden’.

Lycka till,

Coach David Leman
Sverige Herrar U18

Advertisements

2 thoughts on “Dagens basket

 1. Mycket fina grejer, tycker om dina syn punkter och dina tips. Kan man få en redogörelse hur man spelar zone-defense, jag och mina killar i borlänge har lite problem med det senaste matcherna, vore tacksam för lite Lemancoaching 😉 Är en flitig besökare till denna site så keep rolling!!!!

  • Hej Ruben,

   Tack för din kommentar! När det gäller zonförsvar måste man ju först tänka på varför man spelar zonförsvar. Vissa spelar och står bara stilla och undviker fouls och släpper skott utifrån, det tycker jag är fel anledning speciellt när man spelar med yngre spelare där skyttet ofta håller en lägre procent.

   Men spelar man zonförsvar på en högre nivå, det man ser internationellt då är det ett försvarsspel med hög intensitet och där man hela tiden täcker ytor och har koll på vilken spelare man “matchar upp på”. Just detta är nyckeln i alla zonförsvar, oavsett om det är en 2-3, 3-2, 1-3-1 eller vad man nu spelar. Om man tittar på internationell basket har många lag börjat spela man-man anfall mot zonförsvar eftersom att försvaret har blivit en nivå bättre och det är väldigt svårt att “bolla runt” och hitta bra lägen, då får man bara dåliga 3p-skott med hand i ansiktet. Alla zonförsvar har svagheter och när anfallet utnyttjar det så får man problem, så är det i alla försvar, både zon och man-man. Det gäller för dig när du tränar med dina spelare att träna på hur man roterar, hur man matchar upp, hur man undviker att 2 spelare är på 1 spelare samtidigt (om det inte är så att ni vill dubbla på ett visst ställe i zonen, tex inside). Sedan är det viktigt att träna på hur man boxar ut eftersom det blir annorlunda att utblockera när man inte har “sin spelare”.

   Jag tror det är bra att träna på zon för både anfallet och försvaret på träning just för att det är ett annat sätt att spela och det utvecklar spelförståelsen. Du bör dock tänka efter när du spelar zonförsvar i match så du gör det av rätt anledning, det beror mycket på hur gamla dina spelare är och vilken nivå de är på.

   Lycka till!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s