Distriktsläger i Skåne: 21-22 nov

Den gångna helgen var jag i Lund i Skåne och höll i ett distriktsläger för pojkar och flickor födda 96 och 97, dvs åldersgruppen U14/U13. Skånes BDF (Distriktsförbund) har distriktsverksamhet för åldersgrupperna innan regionverksamheten som en del i sitt distriktsverksamhetsprogram. Det är ett mycket bra initiativ tycker jag och det var kul att vara på plats och se och jobba med dessa spelare. Det är roligt att det är stor uppslutning och många klubbar representerade. Jag pratade med spelarna om att det är första steget för dem i träningar och verksamhet som är utanför deras egna lag och klubbar. Under teoripasset berättade jag även om regionverksamhet och landslag samt de distriktslag som finns när de är U16 respektive U18.

Lördagen var det flickornas tur och på schemat stod två träningspass, ett kortare teoripass och Damligamatchen mellan Eos Lund och Umeå Comets. På träningarna fick de jobba med Basketsmart och en hel del teknik samt några samspelsövningar och upp till 3-3 spel. Första passet tyckte jag var kanon och det var stort fokus bland de 35 tjejerna som hade sökt sig till Lund denna lördag. Därefter kom teoripasset och Damligamatchen som blev en jämn historia precis som coach Fredrik Joulamo hade spått inför matchen. Eos vann matchen och det var en härlig stämning i Eoshallen. Några tjejer åkte efter Ligamatchen vilket var synd tycker jag. De som var kvar försökte men man såg att den långa dagen tog ut sin rätt. Tjejerna hade inte alls den energi som behövdes för att orka genomföra det andra träningspasset och kvaliteten blev lidande. Det är i och för sig nyttigt för dessa tjejer att känna på hur det är att träna två pass om dagen och ha ett fullspäckat schema.

Killarna dök upp på söndagen i Eoshallen och det var lite större uppslutning, lite drygt 40 killar från distriktet. Spelarna jobbade på bra och innehållet var detsamma som för tjejerna dagen innan. För killarna var det två träningspass med ett lunchbreak innan det var dags för ett kortare teoripass och herrmatchen i Basketettan mellan Eos Lund och BG Fryshuset från Stockholm. Killarna hade energi och kämpade, men det man kan konstatera är att den tekniska nivån är väldigt varierande och det är många som behöver gå hem och jobba på grunderna. Matchen i Basketettan vann Eos lätt mot ett Fryshuset som bara kom till spel med sex spelare.

Det var en lärorik helg även för mig i Lund och det är kul att se att det finns så många spelare som vill träna mer, som vill bli bättre, som vill nå sina drömmar! Det viktiga nu är att spelare, tränare och klubbar förstår betydelsen av att det är i den här åldern de behöver täppa till de tekniska luckor och brister som många spelare hade. Det är även här de behöver lägga grunden till hur man spelar tillsammans, både i anfall och försvar. Jag menar inte olika set-offense utan grunder när det gäller spelförståelse, exempelvis i hur man rör sig utan boll I  försvar behöver man förstå hur man spelar på en spelare som har bollen men framför allt vad för position man har på spelare som inte har boll. Här var det stora brister och jag kan bara undra hur det ser ut när dessa spelare 5-5 med sina klubblag. Efter en lång, men lärorik och kul helg i Lund bar det iväg upp till Stockholm för mig igen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s