Vad är talang? Hur jobbar man med talangutveckling?

swedish_text

För knappt två veckor sedan hade jag förmånen att vara inbjuden till Trollhättan på ett seminarium för att prata om talang och talangutveckling och se den efterföljande Champions League matchen mellan Alingsås och Köpenhamn. Det blev två väldigt spännande upplevelser.

SISU Västergötland har träffar mellan de olika elitklubbarna i regionen. Om jag förstod det rätt så var det de klubbar som har seniorlag på elitnivå och temat för dagen var precis som rubriken antyder “Vad är en talang? Hur jobbar man med talangutveckling?” Tyvärr blev det inte den spridning på idrotter som man hoppats då några inte kunde närvara. Det blev istället en övervikt med bandyklubbarna från Trollhättan, Vänersborg och Lidköping, men det utvecklades till en väldigt givande och spännande eftermiddag.

Som sagt var temat Talang och Talangutveckling och jag utgick från mitt perspektiv från basketvärlden och berättade hur vi ser på talang och talangutveckling inom basketen. Såväl Svenska Basketbollförbundets Spelarutvecklingsplan berördes liksom Regionverksamheten samt mina egna erfarenheter kring ämnet.

Det som är så intressant i ämnet talang och talangutveckling är att det finns egentligen inget rätt eller fel, men det finns tystnad och kortsiktighet eller diskussion, eftertanke och långsiktighet. Givetvis är det senare att föredra, men det är lätt att prata om det och svårare att genomföra det när man väl är ute i sina respektive klubbar.

Klubbar med elitverksamhet har givetvis ett intresse att få fram egna talanger för att stärka verksamheten inom den egna klubben med målbilder till de yngre spelarna såväl som det även är en ekonomisk aspekt i det hela. Det senare blir extra viktigt i tuffa tider som det är för närvarande med finanskris och en tuffare sponsormarknad. Men det kräver ständigt arbete och en tydlig utvecklingsplan inom klubben för att ungdomsverksamheten ska ha en bra och sund koppling till senior- och elitverksamheten. Jag tror att bara genom att diskutera ämnet så lyfter man fokus och tänker mer långsiktigt i att utveckla talangerna man har till framtida seniorelitspelare istället för att man ser på nästa match i ungdomsserien som det viktigaste i världen.

Det var som sagt en väldigt lyckad eftermiddag och de tre timmarna försvann snabbt och vi hade nog kunnat sitta kvar och diskutera och prata vidare i ämnet om det inte var så att en Champions League match höll på att starta inne i Älvesborg. Men en av bandyklubbarna, Gripen, från just Trollhättan blev väldigt intresserade och har redan bokat in en till träff i samma ämne med hela sin klubb. 9 november bär det av igen ner till Trollhättan och en intressant kväll i ett alltid så omdiskuterat tema.

När det gäller Champions Legaue matchen i handboll så var det den första matchen jag sett på väldigt länge hos en av våra konkurrenter, dvs handbollen. Det jag blev imponerad av var vilken stämning och inramning man skapade. Läktarna var kanske inte helt fulla men det var säkert 1500 personer och ett rejält tryck som jag önskar man skulle få uppleva oftare på basketmatcher i Sverige. När det gäller spelet så tror jag det är många saker som hämmar handbollen. Däribland sättet man får stoppa och hålla fast varandra, det hämmar försvarsspelet med positionering, fotarbete osv. Dessutom skulle de må bra av en skottklocka istället för det där fjanteriet kring maskande när domaren håller upp en hand i luften.

Men bortsett från det så var det kul att se matchen och det var framför allt Köpenhamn som imponerade. De spelade ett mycket renare spel i försvar där de var i position, de spelade över passningar, de höll inte fast (foulade) så mycket OCH de tjänade på att spela så här. De bestämde, styrde och i stort sett ägde sin planhalva. När det gäller det offensiva spelet så sprang dom hela tiden. De vände bollen riktigt bra och ska man göra en koppling till basket så hade de ett riktigt bra transitionspel.

Väl uppe i anfall så var det danska laget även här på en helt annan nivå än det svenska. Det klassiska bolla runt bollen runt 9-meterslinjen fanns inte. Det såg man bara hos Alingsås. Köpenhamn däremot attackerade och dishade av bollen. De sökte passningar till spelarna på linjen efter attack och inte bara bolla in den. Likheterna mellan klassisk basket där man passar runt bollen mer och står stilla och det klassiska handbollsspelet med ett bollande runt 9-meterslinjen var stora och likheterna mellan det moderna internationella basketspelet med attacker, rörelse och ett mycket större flöde i spelet kunde man även ana i hur Köpenhamn spelade sitt mer moderna handbollsspel.

För mig var det en spännande iakttagelse och det visar att även handbollen utvecklas som sport precis som basketen gör och att det är på det internationella planet man först ser de nya trenderna. Egentligen är det upp till var och en om man väljer att leva kvar i det gamla spelet som snart kommer hamna på antikhyllorna oavsett om man pratar basket, handboll eller andra idrotter, eller om man väljer att hålla sig uppdaterad och se till att följa trenderna.

När det gäller att kunna identifiera talanger och att utveckla dem är det A och O att man håller sig uppdaterad med nutiden och ständigt blickar in i framtiden. De spelare som man utvecklar idag är de som ska spela i framtiden! Glöm inte det!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s