HU18: Landslagsläger i Södertälje

swedish_text
Det är säkert många som är nyfikna på hur det kan se ut på ett landslagläger och vad man gör på ett sådant. I mellandagarna var HU16, HU18, DU16 samt DU18 samlade i Södertälje för att under fyra dagar förbereda sig på Baltic Cup som spelas 2-5 januari i Tallin, Estland. Totalt 64 spelare och ett 15-tal coacher samt lika många fysios gick igenom några intensiva dagar i Täljehallen med omnejd.

För vår del var det spännande dagar att se hur spelarna såg ut i den fantastiska miljön som varje landslagsläger och träning innebär. Spelare från hela landet möts och tränar med och mot sina jämngamla, där fysik, teknik är på liknande nivå. Det smäller otroligt mycket och det finns en energi och vilja som ligger i luften. Det är riktigt kul att följa dessa killars utveckling mellan de läger de kallas till och de matcher man ser under året. Nästan alla dessa spelare har jag följt mer eller mindre aktivt sen regionlag, genom “landslagstrappan”, och där några redan är i Ligan och många gör sig redo att knacka på dörren.

Södertäljelägret började med två träningar den 27e december, där fokus låg mycket på att sätta tonen i försvaret. Vi börjar redan här prata och träna på hur vi spelar försvar och hur vi agerar kring olika situationer, P&R, screens från boll (downscreen, backscreen, staggers, flare), inside m.m. Offensivt introducerar vi hur vi vill spela, vad som är viktigt och vad vi vill att spelarna ska tänka på. Mycket av spelet tränas i 3-3,4-4,5-5 där det handlar om både man-man och zon-spel. Den 28e hade vi basketträningar samt ett beep-test mitt på dagen samt mätning av spelarna (längd, vingspann, räckvidd). Den 29e hade vi även två basketträningar samt några fystester (chins, dips, brutalbänk, knäböj och frivändning) mitt på dagen. Den 30e avslutade vi med ett basketpass på förmiddagen och ett skottpass efter lunch.

Förutom att spela en hel del i olika typer av situationer är det två saker som präglar träningarna under lägret. En träning per dag har vår fysio Lollo hand om uppvärmning och kör knäkontroll och olika dynamiska övningar i ca 20-30 minuter. Alltid spännande att se vilka nya övningar som fysio-gänget lägger in. Det andra vi kör på så gott som vare träningspass är att dela upp spelare i “stora och små” där jag framför allt jobbat med de “stora” spelarna, både teknik och 1-1 samt 2-2. På samma sätt har Olle haft hand om de “små” med hur de använder screens, skytte, passningar.

Vi pratar mycket om betydelsen av att göra rätt, framför allt på planen men även utanför planen. Det är viktigt att vara professionell i allt runt omkring för att ge sig själva möjligheten att vara så väl förberedd som möjligt när det smäller på planen. Äta, sova, återhämta sig, dricka vatten, hålla sig frisk, slappna av, slå på mentalt, ta till sig scouting  är alla viktiga saker att behärska för att utvecklas till elitidrottsman.

Nu väntar träning på GIH (Idrottshögskolan i Stockholm) 2a januari innan vi tar oss med övriga landslag till Tallink för avresa mot Estland. Matcherna spelas 3e mot Estland, 4e mot Lettland och 5e mot Finland. Följ matcherna på www.basket.se

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s