Att utveckla spelare och lag

swedish_text
Vad är det som gör att en spelare blir riktigt bra? Vad gör ett lag riktigt bra? Vad ska man fokusera på i ungdomsåren?

Med erfarenheter från klubblag på ungdoms- och seniornivå, region- och landslag så är det några punkter som jag tycker är värda att förmedla till Er och som förhoppningsvis kan ge inspiration i vintermörkret.

1. Miljö som stimulerar till utveckling

Jag tror nyckeln till framgång är att skapa en miljö som stimulerar till utveckling. En förutsättning för att kunna skapa en god inlärningsmiljö är att miljön präglas av ‘kunskap’ och att det upplevs vara ‘viktigt’. Det behöver inte betyda att det är viktigt på ett tråkigt sätt med orimliga krav och utan glädje, utan att spelarna känner att det finns glädje i verksamheten för att coacher, föreningen och övriga delaktiga tycker det är viktigt och lägger energi på dem och ställer krav samt ger feedback.

Miljön ska kännetecknas av att man ska våga lyckas och ej vara rädd för att misslyckas. Spelarna behöver föredömen i form av äldre spelare och tränare som beter sig på ett bra sätt och har goda vanor. I träningen är det viktigt att tränarna ger spelarna feedback och pratar om att göra rätt och att inte ta genvägar som kortsiktigt kan ge framgångar. En miljö som kännetecknas av detta skapar vinnare i längden.

Det är i tidig ålder viktigt att man jobbar med en bred spelarutveckling. Här kommer den nya spelarutbildningsplanen som tas fram av Svenska Basketbollförbundet vara ett bra hjäpmedel för klubbar och coacher. Jag vill även flagga för knäkontroll som är ett utmärkt sätt att jobba med skadeförebyggande träning och på så sätt få in rörlighet och fysträning hos unga spelare. Att som coach och klubb hålla sig uppdaterad och ständigt söka ny kunskap och utbilda sig är givetvis viktigt för att miljön ska vara så bra som möjligt.

2. Fysik, teknik, spelförståelse

I ungdomsåren bör man fokusera på att utveckla spelarens fysik, teknik och spelförståelse. Nyckeln är att lära ut ‘HUR’ man spelar och hur man läser olika situationer och inte fastna för spel eller drillar man sett andra göra utan att verkligen veta vad man vill fokusera på. Jag tror mycket på att kombinera ihop teknik och spelförståelse. När jag jobbar med teknikträning skapar jag scenarion där man pratar med spelarna om vad försvaret gör vid olika situationer. Mitt tips är att man låter grunderna i sitt anfallsspel bygga på spelförståelse och hur man rör sig vid olika situationer. Det kan exempelvis vara vad som händer när man attackerar korgen, passar bollen inside eller sätter en screen iväg från bollen. Jag tror på att i första läget prata om vad försvaret gör och att i nästa steg själv eller ha en spelare som står med som statisk försvarare tills man lägger på fullt försvar.

Det finns ibland en övertro bland oss coacher att jobba med teknik utan försvar men det är viktigt för spelarna att känna var försvaret finns och att man när man är redo jobba vidare i exempelvis 2-2,3-3 och 4-4 situationer för att slipa vidare på tekniken. Framför allt passningar och tajming är inte alls samma sak utan försvar.

Många klagar ofta på att man inte har tillräckligt med träningstid, men jag tror att man ofta kan använda träningstiden mer effektivt genom att göra drillar utifrån det man vill jobba med och lära ut. Exempelvis om man jobbar med bollbehandling, i fart över planen, kombinerat med en passning till medspelare som springer utmed andra sidan av planen så har man en uppvärmningsdrill där man får med dribbling, passning och tajming.

3. Spelarutveckling

Spelarutveckling är en komplex och lång process som handlar om att fostra spelare i ett långsiktigt perspektiv. Det är viktigt att man ser den nivå spelaren har potential att spela på som senior som riktmärke och att man skapar förutsättningar för att spelaren ska kunna nå dit. Här bör man som coach ta hänsyn till de fysiska förutsättningar i form av längd, vingspann, atletism men även de mentala och sociala som kännetecknar exempelvis lagspelare och vinnarskallar och att man inte glömmer bort att den största egenskapen hos en spelare är dess drivkraft.

I spelarens utveckling handlar det om att jobba med spelarens ‘basketskills’, dvs de egenskaper på basketplanen som spelaren behöver för att kunna spela och att man syr ihop dessa tillsammans med fysik samt rörlighet och på så sätt skapar en karaktär hos en spelare. Dels handlar det om ens vanor på och utanför planen, dvs hur spelaren beter sig på plan, huruvida man kan spela med andra duktiga spelare och hur man förbereder sig på träning och fostras till att bli professionell i form av att ha balans i träning, återhämtning och kost. Nyckeln är att hela tiden ha ‘framtiden’, ‘seniorspelare’ samt ‘utveckling’ i bakhuvudet när man jobbar med unga spelare.

Ibland fokuserar vi coacher alldeles för mycket på positioner i anfall och försvar. Mitt råd är att istället prata om olika ‘skills’. Exempelvis är ‘Inside’ ett hot i anfall och en yta att försvara i försvar och inte en position för vissa spelare som är längre än de andra för tillfället.

Avslutningsvis vill jag poängtera betydelsen av att jobba med spelarnas försvarsskills. I det individuella försvaret bör man lära sig hur man tekniskt och taktiskt stoppar sin spelare från att göra poäng. Om det är något som är avgörande för om en spelare klarar av att gå upp ytterligare nivåer så är det just försvarsspelet, det kan liknas vid en biljett till nästa steg. Försvar är så mycket mer än att bara kämpa och attityd även fast dessa två faktorer givetvis också är viktiga. När spelarna blir äldre kan man jobba mer med lagförsvar och hur man tillsammans försvarar olika situationer.

4. Titta på basket

Det är viktigt att titta på basket. Det gäller såväl coacher som spelare. Man behöver se mycket basket och följa med i trenderna i hur basketen utvecklas och på så sätt hålla sig uppdaterad med hur spelet ser ut och vilka spelartyper som är aktuella i den moderna basketen. Spelarna bör skapa sig målbilder på hur olika spelare ser ut på planen i anfall och försvar. Som coach bör man se fördelarna med att ta med sitt ungdomslag och kolla på en seniormatch och se det som ett teoritillfälle som hjälper spelarna förstå basket istället för att se det som ett missat träningstillfälle.

Det finns mängder av bra basket att se på hemmaplan i form av Ungdoms-SM i olika ålderskategorier. Är spelarna äldre finns det mängder av matcher att se i basketettan och i dam- och herrligan. Utomlands finns det fantastiska möjligheter i form av de EM som våra ungdomslag respektive seniorlandslag deltar i. På TV överöses vi förutom matcher från Sverige av matcher från Euroleague och Uleb Cup i Europa och College och NBA från USA.

Lycka till!

Coach David Leman

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s