Positioner vs skills


Inom basket (och även inom andra idrotter) pratar vi mycket om positioner. En spelare är en 1a, 2a, 3a, 4a eller 5a….. eller?

Nej, så lätt är det inte längre, positionerna flyter ihop mer och mer och en spelare som strävar mot högre nivåer behöver förmodligen kunna spela på flera positioner. Vad det egentligen handlar om är att man har ett utbud av ‘skills’ (egenskaper) som gör att man är flexibel i ett lag. Man kan som spelare användas i flera olika roller vilket ökar ens chanser att vara på planen. Det är dock viktigt att inte blanda ihop detta med att en spelare är all-round, vilket jag anser mer vara att man är bra på mycket, men samtidigt ingen självklarhet för att man är riktigt bra på något. När jag pratar om olika skills, då menar jag att man har ett visst antal egenskaper som man är riktigt bra på, som gör att man är värdefull för ett lag, vilket förhoppningsvis leder att man får spela mer.

Ens fysiska förutsättningar spelar in; längd, rörlighet, atletism, snabbhet, explosivitet, räckvidd m.m. påverkar ens spelstil och ens möjligheter att utnyttja olika skills. Dels handlar det om vilka basketskills man har både i anfall och försvar. Denna lista kan göras lång, men man ska inte bara tänka på en spelares egna skills i passning, skott, dribbling och försvar utan även spelet utan boll samt om och hur en spelare klarar av att spela med andra bra spelare. Sen finns det sociala skills att ta hänsyn till i ett lag i allt från ansvar och roller till förtroende och respekt. Mentala skills är också minst sagt viktiga; en spelares förmåga att förbereda sig, fokusera, ta till sig ny information samt vara en vinnare.

På nästan alla platser och lag jag har varit på har spelare velat spela på vissa positioner för de tror att det är det avgörande om de kommer att utvecklas eller inte. Det som enligt min åsikt är viktigare är inte vilken position man spelar på i anfall och försvar utan vad man får göra. Positionen är mer en hjälp för att fördela roller och göra spelet tydligare i både anfall och försvar. Nej, det viktiga är vilka skills man har möjlighet att använda sig av i sitt spel på den position man spelar på och vilka skills man har möjlighet att utveckla vidare i den miljö man befinner sig i.

Med detta i åtanke är förmodligen den ‘position’ med flest möjligheter att få utrymme för flest olika skills position 4a. De spelare som spelar här förväntas kunna skjuta, attackera korgen och även posta upp. De förväntas kunna spela försvar både i perimetern och inside. De behöver storlek och ändå vara rörliga. De ska ofta sätta screens, vilket vi alla vet är ett av de bästa redskapen för att själv göra poäng, och de bör även ta en hel del returer. Snacka om att det ställer krav på att ha olika skills och vilka möjligheter som finns om man har det. Dessutom om man är rörlig och atletisk så kan man oftare gå förbi den spelare man matchas upp med och få mer utrymme att skjuta, passa och vara aktiv.

Så istället för att säga att man som spelare exempelvis är/vill bli en bra 4a bör man säga att man vill bli en bra forward som kan skjuta, attackera, posta upp och som kan spela försvar både ute på golvet och nära korgen. För en guard så kan det handla om att man kanske har som sin spetskompetens att man är en jätteduktig skytt, men man kan även attackera korgen och ta upp bollen för att avlasta pointguarden.

Kombinationen av olika skills skapar olika paket som tillsammans är just ett “spel” – en spelares unika spel (your game). Att ta reda på sina viktigaste skills, det som kännetecknar en själv som spelare är en nyckel för att gå vidare, utvecklas, och lägga till de kompletterande skills som gör att ens spel blir mer komplett. Detta är något man ständigt måste jobba med eftersom basket är en sport som hela tiden utvecklas och det gäller att hänga med och hålla sitt spel uppdaterat; ‘to keep you game up to date’.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s