Tillbaka i Treviso

För ett år sedan var jag här och såg några av Europas bästa spelare mäta sig mot varandra och visa upp sig för NBA-scouter och GM’s. Det var en upplevelse och det var många nya insikter jag då tog med mig hem. Att vara tillbaka bland det bästa och se det med egna ögon igen känns riktigt spännande. Ännu roligare är det att i år har vi inte bara en svensk utan två i och med att Rudy Mbemba och Jonas Jerebko representerar de svenska färgerna.

Dagen började med ett förmiddagspass där coacherna drillade spelarna i 1-1, 2-2, 3-3 från där mycket utgick från en låg downscreen eller bollscreen. De gick även igenom lite med sina respektive lag inför kvällens matcher. Både Rudy och Jonas såg redo ut och med glimten i ögat.

Första matchen för kvällen var Rudy’s ljusblå lag mot det röda laget där flera ryska spelare var med. På pappret såg det röda laget mycket bättre ut men Rudy fick kontroll på sina spelare efter halva matchen och lirade smart och satte upp sina medspelare för enkla lägen, precis som han spelat förra året då han dominerat golvet. För oss som sett honom i Sverige och här är skillnaden givetvis enorm där han i denna miljö spelar smart, effektivt och tar för det mesta bra beslut. I Rudys lag spelade även en stor atletisk kille från Kongo som bara spelat basket i tre år, född -89, och nu i Spanien. Vilken publikfavorit, bra händer, hoppade högt och dessutom mjuk och smidig i sina rörelser. Jag har en känsla han och Rudy kommer hitta varandra ännu bättre imorgon.

Kvällens andra match var mellan Jerebkos mörkblå lag och det svarta laget som bestod av  flera östeuropeiska spelare. Jonas matchades upp mycket på position 4 där han fick mycket boll att jobba med. Han gjorde en bra insats och attackerade korg och skapade bra. Men det som var hans stora styrka i matchen var hans instinkter på returer, lösa bollar och positioner i försvar. Han var väldigt aktiv och det var kul att se hur han smälte in i miljön. Om man tänker på att Jonas spelade i Basketettan för 2 år sedan har han verkligen gjort stora framsteg de senaste åren. Han såg ut att vara i riktigt bra form och såg starkare och mer atletisk ut.

Imorgon blir det spännande att följa våra svenska killar och jag ser även framemot att lyssna på en spännande föreläsning med David Blatt som gästar RBK Eurocamp.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s