Tillbaka till framtiden

En helg med regionverksamheten är alltid något speciellt. Känslorna blandas hela tiden mellan trötthet och energi. På samma gång som alla träningar, timmar på golvet, logistik som ska klaffa kramar musten ur en så får man energi av att det finns så många talangfulla spelare med starka viljor förenade på en och samma plats. Det var två månader sedan den första regionhelgen med P92 Götaland i Kinna, men tiden har gått snabbt och helgen i Lund såg vi coacher verkligen fram emot. Det var dags att åka tillbaka till framtiden!

Vi har valt att försöka vinkla regionverksamheten mer som en spelarutbildning som pågår under året än en ren uttagningsprocess. Vi coacher är undertecknad David Leman (Gothia/Högsbo), Torbjörn Lyrström (Eos Lund) och Stefan Timbus (Nässjö). Till vår hjälp hade vi denna helg även Erik Fredrikson (Eos Lund). Spelarna kommer från väldigt olika miljöer och det viktigaste under helgerna är att öka spelarnas kunskapsnivå. Det handlar om att ge spelarna redskap för att förbättra teknik, fysik och spelförståelse och insikter i vad som är viktigt och hur de ska kunna utvecklas till att bli så bra spelare som möjligt.

Vi försöker se varje spelare, varje individ ur ett större perspektiv. Hur kommer han se ut om ett antal år? Vilken spelartyp är han nu? Passar det? Är det något som ligger i linje med vad som är hans framtida spelartyp och position? Hur lång kommer han bli? Har han vuxit klart? Långa armar? Stora fötter? Föräldrarnas längd? Karaktär? Allt spelar in, begränsningar och möjligheter, hur blir varje spelare så bra som möjligt i framtiden? Hur kan man få spelarna att förstå vad som krävs för att lyckas?

Regionsamlingarna med Götaland kör vi gemensamt med killar och tjejer på följande vis. Vi samlas på fredag kväll med en introduktion av helgen och därefter träning. Kvällen avrundas med kvällsmat innan det är dags att sova. På lördagen väntar ett förmiddagspass och därefter lunch. Under eftermiddagen teori eller att följa en elitmatch. Därefter middag innan kvällsträningen. På söndag förmiddag är det dags för helgens sista träningspass innan avslutning och hemresa.

På lägret i Lund deltog 48 killar som representerade 23 klubbar. Gruppen är väldigt talangfull och spännande. Jämför man med förra årets Region Götaland är spelarna i år inte lika långt komna i sin basketutbildning, men det finns många fysiska talanger och överlag är spelarna betydligt längre än förra året.

Det som är roligast när man jobbar med dessa spelare är att de växer, sporras och lyfts när de är i en miljö med många andra duktiga talangfulla spelare. Jag minns en sekvens som är väldigt talande över vilka nya insikter i spelet som spelarna kan få: En väldigt talangfull guard attackerade in och valde att gå hela vägen och försöka gå upp mot korgen *SMACK SMACK* där stod två tvåmeterskillar och spelarnas ansiktsuttryck var ungefär “oj, det där har aldrig hänt mig tidigare när jag spelat med jämngamla”. Att kunna stanna upp och skjuta från studs blir helt plötsligt väldigt viktigt.

Vi började fredagskvällen med en gemensam samling där vi lät spelarna prata med varandra och ta del av hur de utvecklats sedan förra regionhelgen, vilka förändringar de gjort och hur de tränar hemma. Därefter var det dags för träningspasset och spelarna delades in i två grupper. Träningen började med knäkontroll där alla spelarna fick gå igenom grunderna i knäböj och utfallssteg. Fokus på träningspasset låg i samspel i 2-2 och under träningens första del ingick stationsträning, 2-0, med inside-outside spel, hand-off samt Pick&Roll.

Under lördagen byggde vi vidare till 3-3 där vi skapade trianglar genom att fylla lowpost, vinge och guard och tränade på hur man kan skapa för varandra på denna “lilla yta”: försteg, downscreen, backscreen, P&R, Hand-off, pass inside etc. Alla spelare hamnade i alla positioner och de fick träna på att kommunicera och styra varandra. Vi gick även igenom och drillade försvar på ovanstående positioner. Nästa steg blev att läsa försvaret och reagera på detta. Under helgen byggde vi upp spelet till 4-4 och 5-5 men vi försökte hela tiden få spelarna att se 2-2 och 3-3 mönster och hur de kunde styra och dirigera varandra för att samarbeta. En annan känsla vi jobbade med att förmedla var att få spelarna att känna när man har ett snabbt uppspel och överläge, 2-1, 3-2 osv, och hur man ska utnyttja det, och när försvaret är samlat och man istället ska försöka hitta 2-2 och 3-3 mönster.

Under lördag eftermiddag stod en seniormatch på schemat. Det var Eos Lunds damer som tog emot Högsbo Basket i Basketettan södra. På kvällens träning för killarna tränades bland annat returtagning och utblockering och det är sällan man ser så många fajtas så hårt om varje lös boll och retur. Man skulle kunna jämföra det med hur tjurarna visar upp sig medan Ferdinand luktar på blommorna, fast det fanns ingen Ferdinand…

Under både lördagen och söndagen jobbade vi vidare med fysen och visade nya övningar från Knäkontroll och alla spelarna fick övningarna med sig hem på papper. Ledorden vi pratade om under helgen var att leda varandra och kommunicera samt att skapa mönster, läsa spelet och reagera på försvaret. Vi uppmanade även spelarna att ställa sig frågan “Varför?” Varför tränar jag på det här? Varför tränar kompisen på något annat hemma? Varför ska man göra så? Varför, varför, varför? Vi försökte hela tiden trigga spelarna att bli mer medvetna om vad de gör, sin teknik, sina beslut, vad som händer på planen och vad som händer utanför planen.

Det man kan säga efter helgen är att man verkligen ser att spelarna spelar och tänker på ett mer moget sätt. Givetvis sker inte utveckling på några träningar men nya insikter och aha-upplevelser skapar medvetande och en inre drivkraft som alla spelarna tar med sig hem till sina klubbar där de kan jobba vidare med fysik, teknik och spelförståelse.

Några dagar senare efter helgen är man tillbaka i vardagen igen, i nuet, men jag och coachteamet ser redan nu fram emot nästa helg 9-11 mars, nästa helg då vi coacher får möjligheten att resa tillbaka till framtiden!

Coach David Leman
Region Syd Pojkar 06/07

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s