Hur lär man ut att spela basket utan att tveka?

Basket är en komplex sport som ställer stora krav på spelarnas fysik och tekniska färdigheter men även på samspelet dem emellan. Man kan nöta in teknik och jobba med fysik, man kan bryta ner spelet i detaljer men att få spelarna att lära sig tajma och hitta varandra är ibland lättare sagt än gjort. Hur kan man utveckla lagets spelförståelse? Hur kan man få spelarna att veta vad de ska göra innan de ens fått bollen? Är verkligen alla finter nödvändiga? Hur ska man lära dem att spela utan att tveka?

Ett problem som ofta dyker upp i olika spelsituationer är att laget har för dåligt bolltempo i anfall. Detta beror ofta på att man saknar tillräcklig tajming i samspelet mellan varandra. Man kan även tappa bolltempo i anfall om motståndarna kliver upp och spelar ett tuffare försvarsspel än vad man är van vid. När bollen stannar upp och fastnar hos varje spelare tappas bolltempo och flyt i anfallsspelet. Det blir då svårare att slå sin spelare och försvaret hinner hela tiden ha rätt positioner trots att man svingar bollen från ena sida till den andra.

Som coach kan man prata om bolltempo, tajming och ökat samspel i anfall som nyckelfaktorer inför en match men har man inte tränat på de olika momenten får man inte ut maximalt när man går ut och ska spela matchen. Frågan är då hur man tränar på detta? Hur får man in tajming, ett ökat bolltempo i sitt anfallsspel? Hur får man spelarna utan boll att hålla sig spelbara och samtidigt få spelaren med boll att veta vad som ska göras innan passningen kommer?

En metod för att lösa problemen ovan är en övning eller rättare sagt ett sätt att spela som kallas “Utan tvekan”. Att tveka med bollen räknas som en turn over, en s.k. bollförlust. Man får använda sig av en studs för att skapa ett läge för sig själv eller sina medspelare genom att ta sig framåt eller attackera korgen för att avsluta eller för att passa bollen vidare. Det gäller att kunna göra detta i en och samma rörelse utan att stanna upp och tveka. Detta gör att spelarna blir tvungna att ha koll på var medspelarna befinner sig hela tiden. Spelarna blir tvungna att utveckla sin split-vision och träna på att ligga ett steg före när de får bollen. Man måste helt enkelt veta vad man ska göra när man får bollen och man måste agera snabbt.

Jag fick prova på Utan tvekan i Täby Basket när jag hade Coach Dan Wiorek. Vi använde övningen som en spelövning som ofta dök upp under uppvärmningen. Övningen gick ut på att man alltid skulle ligga steget före och veta vad man skulle göra när man fick bollen och utan boll skulle man se till att hela tiden hålla sig spelbar.

“Det var en övning där vi var tvungna att reagera snabbt och vi tränade upp passningsförmågan och spelförståelsen samtidigt som man fokuserade både på lagspelet som på den individuella tekniken.”

Utan tvekan gjorde stort intryck på mig som spelare och det är en metod jag tagit till mig även som coach. Jag kände att jag ville ta reda på bakgrunden till övningen och intervjuade min Coach Wiorek. Han berättade att han blivit inspirerad av TTT Rigas damlag vid ett besök i Lettland. Det öst-europeiska storlaget inom dambasket hade använt sig av metoden för att träna på de ovannämnda faktorerna.

Ett annat begrepp som Coach Wiorek ofta använde var ”Kobraspelaren”, ett begrepp myntat av basketlegenden Miki Herkel. Kobraspelaren var den internationella basketspelaren som alltid låg steget före, som läste spelet och valde det bästa alternativt och högg, attackerade, som en kobra. Själva övningen Utan tvekan passade bra in på kobraspelaren. Det var spelövningen som tvingade spelarna till att agera som en kobror. Metoden gör att spelarna blir tvungna att bli spelbara utan boll samt att med bollen veta vad de ska göra. De måste läsa spelet och hela tiden ligga steget före. Det främjar även en spelstil som man skulle kunna kalla “klapp-klapp-basket”.

I grundutförandet av Utan tvekan är inte finter tillåtna. Det kan verka negativt eftersom att en fint ofta är ett smart sätt för en spelare att lura försvaret. Men ibland är dock många av våra finter överflödiga vilket Utan tvekan kan göra oss medvetna om. Eftersom man inte får använda sig av finter blir medspelarnas rörelser ännu viktigare. Man blir helt beroende av laget och att hitta tajming i spelet.

Som jag nämnde tidigare var Utan tvekan “bara” en rolig uppvärmningsdrill till en början för mig, men det är något som etsat sig fast hos mig som tränare. Jag gillar metoden för att få spelarna att utveckla passningspelet i de snabba uppspelen. Att passa bollen upp över golvet går så mycket snabbare än att dribbla upp den. När man dessutom kan göra det på ett snabbt och spektakulärt sätt där man har många spelare involverade och där bollen går på ett snöre och det är klapp-klapp basket, då blir man ibland nästan tårögd.

Man kan även spela Utan tvekan på halvplan och då kan man lägga till passare som får tveka. Man kan exempelvis spela 2 mot 2 eller 3 mot 3 och ha två eller tre passare. När anfallarna har bollen måste de agera snabbt och skapa för varandra och hålla sig spelbara. När bollen är hos passarna kan man exempelvis sätta screens och det gäller att läsa situationen bra eftersom man när man får bollen måste veta vad man ska göra, man får inte tveka. När man spelar halvplan kan man tillåta finter som ett tillägg om man vill att det ska bli helt verkligt. Dock bör man tänka på att spelare ofta fintar för mycket och att spelet utan finter där man läser vad försvaret ger och hugger direkt är väldigt effektivt.

Utan tvekan är framför allt en metod att använda på träning men jag minns en gång när vi använde den under match med ett ungdomslag jag hade i Täby Basket. Vi kunde inte övertala domaren att blåsa turn over när vi ansåg att någon spelare tvekade, men istället lät vi den spelare som tvekade byta ut vid nästa tillfälle. På så sätt roterade spelarna in från bänken automatiskt. Alla kände sig delaktiga, hade roligt och spelade en fantastisk fin basket. Det var nästan en assist bakom varje poäng och jag minns alla komplimanger laget fick efter matchen.

De lag jag har kört Utan tvekan med har gillat det. De har haft roligt, alla blir delaktiga och spelet blir snabbt och spelarna tycker det är kul att passa bollen och jobba som ett lag. Spelarna lär sig att det är ett kul och samtidigt effektivt sätt att spela och det blir en typ av referens till när man spelar som vanligt.

“I en basketvärld som koncentrerar sig allt mer på att slå sin kille 1 mot 1 är “Utan tvekan” utan tvekan den bästa övningen för att forcera fram ett glänsande lagspel som gör basket både spektakulärt och roligt att spela.”
Coach Erik Toolanen, Högsbo Basket

Jag tycker att det visar att basketspelaren i sig inte är egoistisk även fast man ofta verkar vara det då man tar avslut fast andra i laget har bättre lägen. Det får ofta oss, coacherna i första hand, att skaka på huvudet och tänka “Varför passade han/hon inte bollen vidare till den fria spelaren?”
Utan tvekan utvecklar fundamentet att passa bollen. När man blir tvungen att lära sig passa snabbt, agera snabb och att inte dribbla det första man gör utvecklas ens olika passningar och förståelsen för när man ska passa på olika sätt. Detta är ett av fundamenten som är minst utvecklat i dagens basketboll. Det kanske inte är så konstigt då spelet har gått mer och mer till att utveckla teknik och fysik för att slå sin spelare i 1 mot 1. Men desto viktigare är det då att lägga tid på och jobba med att utveckla förmågan att passa bollen och den tajming och kunskap som krävs för att passa bollen på rätt sätt vid olika tillfällen.

“Utan tvekan fick verkligen en att tänka basket; snabbt, roligt och lagspel”
Andreas Spagnoli, spelare i Täby P85

Jobbar man dessutom med att försvaret ska kliva upp och spela högre upp och mer aggressivt när man spelar Utan tvekan ställs ännu högre krav på hur anfallsspelarna klarar av att läsa och fatta rätt beslut. Det kan vara en sak att hitta tajming och veta var man ska passa bollen innan man får den om försvaret spelar passivt, men måste man anstränga sig mycket för att bli fri blir allt mycket mer komplext. Men detta gör givetvis även att försvaret utvecklas mycket. Det är mycket svårare att hinna rotera i lagförsvaret när bollen passas än när den dribblas och att spela mot ett lag där anfallarna är i ständig rörelse och spelar aggressivt och smart med tajming för att kunna skapa bra avslut är inte alldeles enkelt. Det som det däremot ger är att när man sedan möter ett anfallspel som inte är lika aggressivt och väloljat blir det ganska enkelt att spela försvar.

Är då denna metod endast till för att användas när man jobbar med yngre spelare? Nej, jag tror faktiskt att alla spelare och alla lag skulle må bra av en dos Utan tvekan emellanåt. Man hör ofta folk klaga på lag oavsett nivå att det “dribblas för mycket”, “han borde ha passat bollen” eller “de borde spela runt bollen mer i laget…”.

Är kanske Utan tvekan metoden för Ert lag? Våga testa! De bästa spelarna i världen spelar den här typen av basket. Dra ditt strå till stacken genom att göra dina spelare till kobraspelare som spelar utan att tveka!

Coach David Leman

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s